HISTORIEK
 
   
   
  Kortfilmfestival 20 okt 2018
 
Namiddagprogramma: aanvang 15u

1.“Urban Sketching in Straatsburg” (Werner Van den Buck)
De echtgenote van onze voorzitter is een verwoed “urban sketcher”. Werner filmt, Corinne tekent. Elk jaar ontmoet zij enkele keren andere sketchers. Telkens profiteert Werner van de gelegenheid om een reportagefilmpje te maken. Trouwe fans van onze festivals weten nu wel wat 'Urban Sketching' betekent. Het gaat over mensen die graag 'op locatie' tekenen. Ze zoeken een leuke plaats, zetten zich neer, beginnen alles te tekenen wat ze zien, wat er gebeurt. Plaats van deze reünie: de stad Straatsburg.

2. “Sinterklaas in Heist-op-Berg.” (Chris Verboven)
Binnenkort komt Sinterklaas uit Spanje weer aan. Ook in 2016 bracht hij een bezoek aan onze brave kinderen in Heist-op-den-Berg. Met zijn zwarte pieten bracht hij snoep en speelgoed mee. Onze clubvrienden Chris, Willy en Herman volgden de heilige man met hun camera.

3. “Adieu” Afscheid van de “nonnekensschool” op den Berg (clubfilm)
Vorig jaar kreeg onze vereniging de vraag om een filmpje te maken over het afscheid aan het oude schoolgebouw van het Maria Boodschap Instituut op den Berg. Wij hadden een gesprek met leerlingen, oud-leerlingen, onderhoudspersoneel en leerkrachten. De algemene teneur: het gebouw had nog een andere bestemming kunnen krijgen. Jammer dat het wordt afgebroken.

4. “Vanille en Chocolat” (humor) (clubfilm)
Een ultra kort filmpje. Lengte: nauwelijks twee minuten. Vandaag is het drukkend warm. Een oud koppeltje rust uit op een bank in het park. Een roomijsje zou verkwikkend kunnen zijn. Eentje met “chocolat en vanille”...

5. “Milieupeters” (clubfilm)
Zwerfvuil. Wij kennen het fenomeen en ergeren er ons aan. Gelukkig zijn er mensen die het daar niet bij laten. Zij steken daadwerkelijk de handen uit de mouwen om het probleem beetje bij beetje uit de wereld te helpen. Een betere wereld begint bij jezelf. Dat is de boodschap in de film.

6. “Glijden van de Berg” (Chris Verboven)
Elk jaar dromen we van een witte kerst. Meestal blijft het bij dromen. Vorig jaar hadden ze in Heist-op-den-Berg er iets op gevonden. Vrachtwagens voerden sneeuw aan. Zo konden de kinderen dan toch genieten van winterpret. Chris - in de gemeente steeds alomtegenwoordig met zijn camera - liet deze unieke gelegenheid niet voorbijgaan.

7. “200 euro” (humor) (Chris Verboven)
200 euro... Wat zou je daarmee kunnen doen? Eens gaan eten met de familie? Een citytripje maken? Of zich laten verwennen in een wellness Center?    Werner Haegeman en Herman Vertommen hielpen een handje bij de opnamen.

8. “De Tijd van Toen”, herinneringen aan textielbedrijf “den Bartsons” (clubfilm)
Ooit was “den Bartsons” een textielbedrijf met naam en faam in de periferie van Heist. Heel wat dames vonden er werkgelegenheid. We laten de ploegbaas van weleer aan het woord. In die tijd waren doorgaans mannen de baas...   Maar we luisteren ook naar enkele vrouwen die mooie en minder mooie herinneringen ophalen. Reeds lang is “den Bartsons” niet meer.

9. “Sfeerbeeld Brazilië-België” (Chris Verboven)
Vorige zomer raakten we in de ban van de Rode Duivels. Onze helden scoorden 16 keer op het WK Voetbal. Telkens namen seismologen trillingen waar. In de deelgemeente Zonderschot stond een groot scherm opgesteld voor de wedstrijd tegen Brazilië. Er heerste spanning en dolle vreugde. Chris nam alle animo in beeld.

10. “Karamel” (humor) (Willie Van der Linden)
Een man komt thuis met een leuk hondje. Gekocht in een dierenasiel. Het heet Karamel. Maar zijn vrouw is allergisch voor dieren...


11. “Dressed to Kill” (clubfilm)
Ach, elke vereniging heeft nood aan jong bloed. Ook de Koninklijke Heistse Filmclub. Wil je graag films leren realiseren? Je bent van harte welkom! Maar laat je niet afschrikken door de bleekgezichten in volgend filmpje. Witte gezichten? Ja, dat was voor de gelegenheid...
 
  Kortfilmfestival 20 okt 2018
 
filmblok 1

1. “Dressed to Kill” (clubfilm)
Een ultra kort filmpje. Laat je niet afschrikken door de bleekgezichten. Voor de gelegenheid schilderden onze acteurs hun gelaat wit...

2. Urban Sketching in Bordeaux (Werner Van den Bulck)
Een videofilmpje over de samenkomst van de Urban Sketchers in de stad Bordeaux in juni 2016. Zoals altijd is het voorzien van de nodige finesse en van een vleugje humor. Ondersteund door pittige liedjes. Een mooie herinnering aan de uitzonderlijk goede ambiance onder de sketchers telkens zij elkaar ontmoeten. “Un bel hommage à la ville de Bordeaux et ses habitants”... Dit alles staat ergens te lezen op een berichtje op fc gericht aan alle deelnemers.

3. “De Meterstand” (Werner Haegeman)
Wetenschappers kunnen “tijd-eenheden” isoleren en ze omzetten in een verkoopbaar product. De Overheid heeft alle rechten voor deze techniek opgekocht en sindsdien exploiteert ze dit “Tijd-product”. Net als voor alle andere producten in een consumptiemaatschappij moet ook hiervoor betaald worden. De Overheid “verkoopt” Tijd, de burgers “kopen” Tijd. Voor wie niet kan betalen is er gewoon geen Tijd.

4.“Karamel” (humor) (Willie Van der Linden)
Een man heeft in een dierenasiel een leuk hondje gekocht. Zijn vrouw is echter allergisch voor dieren. Zij is er niet zo gelukkig mee.

5. “Saint-Saucisse” (Werner Van den Bulck, Willy Huygens, Werner Haegeman, Dirk Geens en Marc Van Liefferinge)
De volgende film kreeg de ongewone titel “Saint-saucisse”, “Den Heiligen Worst”. Klinkt wat gek, nietwaar? Waarover gaat deze documentaire eigenlijk? De film begint met een beetje mystiek en een beetje mysterie. Maar stilaan wordt alles duidelijk. De cineast neemt je mee door de straten van de stad Geraardsbergen. Je volgt hem in de 'Processie van Plaissance'. En inderdaad... na het religieus gedeelte volgt het plezant gedeelte.

6. “Splash” (Werner Haegeman)
Een apocalyptisch filmgedicht.

7. “De aapjes van Lopburi” (Chris Verboven)
Chris Verboven verkiest Thailand boven alle plekken op aarde om indringende reportages te maken. Omdat het land schittert door zijn verscheidenheid. Dit keer bezocht hij de stad Lopburi. Overal lopen en springen grappige creaturen door de straten en veroorzaken soms terreur. Een merkwaardig schouwspel.

****    Pauze    ****
 
  Kortfilmfestival 20 okt 2018
 
filmblok 2

1. “Spoed” (Werner Haegeman)
Een studente rijdt met de fiets naar school. Onderweg wordt zij aangereden. Dit ongeluk is het begin van een hele hoop verwikkelingen. Algauw ziet de toekomst van dit meisje er heel anders uit.

2. “Married to an Urban Sketcher (Werner Van den Bulck)
Daar gaan we dan weer zal je denken! Alweer een film over “urban sketchers”! Maar dit keer gaat de film niet over een stad, wel over een persoon. Die is met een “urban sketcher” getrouwd. Trouwens net als onze voorzitter zelf. Hoewel, in de reportage is de hoofdpersoon een fotograaf. Werner daarentegen maakt opnamen van bewegende beelden.

3. “Hop around the Weald” (Willie Van der Linden)
Zeven keer trok Willie het Kanaal over om de Weald in beeld te brengen, een streek in het zuiden van Engeland met idyllische plekjes. We ontmoeten de eigenares van een Tudor Cottage, de baas van een ciderfabriekje, een boerin met pasgeboren lammetje in de arm en een dame die als kind in de jaren 60 de hopteelt meemaakte... Een Morris Dancer leidt ons huppelend door de Weald.

4. “Gentse Floraliën” (Emiel Van Eccelpoel)
Onze filmmaker toont de pracht van de Gentse Floraliën. Het bloemenfestival heeft plaats om de vijf jaar. In de 17de eeuw was dat in een kerk. Eeuwen later in een zaaltje. Meer en meer bloemen en kruiden kwamen uit verschillende werelddelen. Uiteindelijk verhuisden de Gentse Floraliën van de Expohallen naar vier locaties in de stad. De bloemen en planten worden op een verrassende en kunstige wijze getoond.

5. “De kinderen van Tché Kanam” (Werner Haegeman)
Sfeervolle reportage over een dag in een kleuterschooltje in Senegal. Het krijgt hulp uit het buitenland.

6. “200 Euro” (humor) (Chris Verboven)
200 euro... Wat zou je daarmee kunnen doen? Eens gaan eten met de familie? Een citytripje maken? Of zich eens laten verwennen in een wellness center? Werner Haegeman en Herman Vertommen hielpen een handje bij de opnamen...
 
  Kortfilmfestival 20 okt 2018
 
Filmblok 3

1. “Lost in Venice” (Werner Haegeman)
Een geheim agent in het begin van zijn carrière. Hij wordt naar Venetië gestuurd met één duidelijke opdracht: “Follow the Mask”!

2. “Vitrinetekenen te Tremelo” (clubfilm)
“Vitrinetekenen in Tremelo”. Dat was een heel evenement. In groep trokken we met onze camera naar de gemeente. 57 tekenaars mochten er zich uitleven op 70 winkelvitrines, dit in het kader van de “Week van de Amateurkunsten”.

3. “Neil Ross, his Sheep and Dogs” (Willie Van der Linden)   
Willie gaat graag naar Schotland. Zowat twintig jaar geleden ontmoette hij er Neil Ross. Die had zowat 300 schapen en 10 honden. Onze cineast ging nu met zijn camera naar dezelfde plek in de Highlands. Nog altijd deed de schaapherder hetzelfde. Met zijn fluitje gaf die orders aan zijn border collies. Een attractie voor toeristen.      

4. “Kijk eens in de koelkast” (Werner Van den Bulck)
En nu de première van “Kijk eens in de Koelkast”. Vier gelijke huizen in een rustige straat, in een wijk, in een dorp op het platteland. Op het eerste gezicht een normale situatie, niets aan de hand, tot Sofie, de vrouw des huizes van de eerste woning in haar koelkast kijkt. We krijgen een amusante opeenvolging van absurditeiten.

5. “Pervers” (Werner Haegeman)
Een jong koppeltje maakt zich op voor een gezellige, intieme date langs de oevers van de Schelde.

6. “Vanille en Chocolat” (humor) (clubfilm)
Een ultra kort filmpje. Lengte: nauwelijks 1 minuut. 't Is drukkend warm vandaag. Een oud koppeltje rust uit op een bank in het park. Een roomijsje zou voor verkwikking kunnen zorgen. Eentje met “chocolate en vanille”!

 
  Clubwedstrijd 2018 02 17
 
Jaarlijkse Clubwedstrijd !

De jury bestaat uit
;
1. Tim Verschaeren

2. Niels Peeters

3. Cois Veldeman

4. Janne Gillis

5. Sam Brosens

Ontbijt vanaf 9.00uur
 
  10 December 2017
 
Galaprojectie CvB

Plaats: CC Zwaneberg

De eerste helpende handen worden om 10.00h in het CC Zwaneberg verwacht.
Iedereen ten laatste tegen 12.00h aanwezig.
Voor de medewerkers zijn er Soep en broodjes.


Helpende handen:

1. Corinne Raes
2. Werner VdB
3. Willy H.
4. Werner H.
5.Ludo
6. Willy VdL
7. Vera
8. Dominique
9.
10. Aline
11. Chris
12. Anneke
13. Herman
14   Julia
 
  Moviebox
 
Onze clubfilm, "Vitrinetekenen te Tremelo" vertegenwoordigt de Heistse filmclub tijdens Moviebox 2016
Cultureel Centrum Den Bril
Zaal De Marollen, Bril 4 te Lier

Deuren gaan open om 14.00h
Projectie start om 14.30h

Gratis inkom

 
  2015 03 28 kortfilm festival
 
Waar: Polyvalente zaal van Cultureel centrum Zwaneberg te Heist-op-den-Berg

17.00h: Voorprogramma:

Zeer spannende film over WK Rafting met Belgisch vrouwenteam (en Heistse Marlies Van den Berge) in Nieuw-Zeeland!
Eigen documentaire van 40 minuten, ook uitgezonden op SPORZA !


17.40h: pauze


19.00h: Filmblok 1

1. Choraliedjes in de Provence
2. 50ste landbouwdag
3. Slackliners
4. Spartacusrun
5. Brood en vis
6. Slecht rapport


pauze

20.10h: Filmblok 2

1. Urban Sketching in Sète
2. Smartman
3. Exodo
4. Maeklong markt
5. High and higher
6. De draak van Bangkok
7. Birma, a lovestory
8. Een koopje ?

pauze

21.30h: Filmblok 3

1. Storingen
2. Bed and breakfast
3. Steekspel zonder paard      
4. Sextoerisme in Thailand


EINDE 
  clubwedstrijd jan 2015
 
Clubwedstrijd 2015:

Juryleden:

1.   Vicky Remant cameravrouw Bezoem
2.   Jan Grant      WOSH
3.   Stefan Daems cameraman RTV
4.   Tim Pierloz Telenet
5.   Cois Veldeman Cartoenist1. Slackliners: Willy, werner VdB en Dirk) 3 minuten.

2. Mechelen, uitgekozen voor Boeddhistisch congres.       Chris   5 minuten

3.   Kleine defectjes : Werner H en Chris   21 minuten      

4. Spartacusrun: Dirk, Werner, Willy en Chris    9 minuten

5. Steekspel zonder paard: Werner VdB, Dirk, Willy       17 minuten

6. USK Sète: Werner VdB    3 minuten

7. High and higher: Dirk, Willy , Werner en Sam    4 minutenn

8. Bed and Breakfast: Dirk, Sam, Werner en Willy       6 minuten

9. Mirjam Verbeeck    Dirk, Willy en Werner VdB    2 minuten

10. Een koopje ?    Werner VdB, Dirk en Willy    8 minuten

11. Taptoe   Herman, Emiel en Herwig    5 minuten      

12 Slecht rapport: Emiel   2 minuten

13. Charlie: Werner VdB   1 minuut 
  DRIE films van onze club zijn genomineerd !!!
 
Amateurfilms uit Vlaanderen kunnen na een preselectie deelnemen aan de jaarlijkse CvB-filmwedstrijd, het Festival van de Vlaamse niet-professionele cineasten. Deze wedstrijd had voor de eerste maal achter gesloten deuren plaats op 26, 27 en 28 september.Vijf juryleden hebben na alle films gezien te hebben, een algemeen klassement opgemaakt. De film met het hoogste aantal punten is de algemene laureaat.
Tevens heeft de jury in consensus drie nominaties gekozen voor vijf deelaspecten: verhaallijn, sociaal aspect, creativiteit, klankband en fotografie.
Deze 15 films en de hoofdlaureaat worden op het Filmgala geprojecteerd. De toegang is open voor groot publiek. Die dag worden ook de prijzen uitgereikt aan de winnaars in de vijf deelaspecten, aan de laureaten van de drie categorieën (informatiefilm, fantasiefilm, speelfilm) en aan de algemene laureaat.

Hieronder vind je de lijst van deze 16 films, in volgorde van projectie tijdens de wedstrijd:

• 'Sara La Kâli' - Jean-Paul Grauwels
• 'Gevangenschap is geen kinderspel' - Carine Schoofs
• 'Choraliedjes in de Provence' - Dirk Geens, Willy Huygens, Sam Goos en Werner Van den Bulck
• 'Natuur in de stad' - Roald Roos
• 'Mijn dagen in Birma, a love story' - Werner Haegeman
• 'De romige slag van een beregoede verrekijker' - clubfilm Goltstar
• 'Exodo' - Werner Haegeman
• 'Burcht der schimmen' - Ronny Claus
• 'Never ending story' - clubfilm Hobby Film Ternat
• 'The beauty and the beast' - Jurgen De Frene
• 'Bonaire, parel van Nederland' - Filip Wachters
• 'Een ander Afrika' - Florent Van Opstal
• 'Nieuwe adem' - Kaatje Desramault
• 'Elysium' - Bruno Verhenne
• 'De loods' - Kurt Velghe
• 'Het kind' - Johan Hantson

Voor welk deelaspect de films genomineerd zijn en wie de winnaars zijn, wordt pas op het Filmgala bekend gemaakt.


De galaprojectie heeft plaats op zondag 9 november 2014 in het ARCA Theater (Sint-Widostraat 4) in Gent. De slimste weg vind je op slimweg.be of bekijk het plannetje dat je onderaan deze pagina kan downloaden.
We starten om 13.30 u. en niet om 9.30 u. of 10 u. zoals eerder gemeld, omdat de totale duur van de geselecteerde films korter is dan werd vermoed. In de helft van de namiddag is een korte pauze voorzien. Het einde is voorzien rond 18.30 u., en dan is het tijd voor de afsluitende receptie.

Iedereen is bij deze van harte uitgenodigd en welkom!

Meer info:
Michelle Cooreman
michelle.cooreman@skynet.be
 
  Eén minuut filmfestival Facineb 2014
 
"Billy" van Werner Van den Bulck werd, samen met 4 andere films, tweede en behaalde 80%.


 
  Resultaten Provac 2014
 
 
  Resultaten clubwedstrijd 2014
 
1. 
  juryleden clubwedstrijd 2014
 
1. Julien Verheyen
2. Cois Veldeman
3. Danny Hendrickx
4.
5.

 
  Interclubwedstrijd Multimedia Niel 2013
 
We wonnen met onze 11 films al de beker voor de club met de meeste films.
Opvallend hier was dat "De fotoshoot" hier , weliswaar nipt, won van zijn concurrent die bij CvB had gewonnen. Een andere jury hè.

Voor de rest kwamen we met een karrevracht prijzen terug thuis.
Het was weer een leuke editie.
Proficiat Niel voor dit initiatief !

 
  Resultaten behaald op CvB 2013:
 
Er waren drie deelnemende films;

"De Fotoshoot" van Werner Haegeman, Dirk Geens, Werner Van den Bulck en Willy Huygens behaalde een derde plaats in het algemeen klassement met 81,8% of Goud !
Tevens winnaar in de reeks beste klankband.

"Colette" van Werner Haegeman behaalde 75,6%

"Urban sketchers" van Werner Van den Bulck behaalde 74% en werd genomineerd voor beste regie. (Begrijpe wie kan...) 
  Provac 2013 Resultaten behaald door onze leden
 

Werner VdB werd met "Urban sketchers'' tweede ( 77,40) in het algemeen klassement en kreeg de prijs voor de beste montage.
"De Fotoshoot'' van Werner Haegeman, Dirk Geens, Willy Huygens en Werner Van den Bulck werd met 76,60 derde in het algemeen klassement en werd Laureaat van de fictiefilms. "De fotoshoot" kreeg tevens de prijs voor het beste scénario en werd tweede in de categorie Regie en derde wat betreft beste fotografie.
met "Colette" ( 75,40) kreeg Werner Haegeman de prijs voor de beste Regie
"Kijken naar muziek" van Willy Huygens won de prijs voor de vernieuwende waarde in de film.
"Billy" van werner Van den Bulck werd Laureaat van de één-minuutfilm.
 
  Clubwedstrijd januari 2013 / CC Zwaneberg
 
    
             01. NIEUWJAARSRECEPTIE     6:30    Repo    
             02. COLETTE     8:00    Fictie        
             03. SING FOR THE CLIMATE (HERENTHOUT)     3:40    Clip
             04. TANT DE FEMMES, TANT DE REVES     7:30     Docu
             05. HET ACHTSTE WERELDWONDER     6:00    Docu
             06. BAKRI     12:40    Fictie        
             07. THE PRINCIPAL     16:50    Docu    
             08. VOORSTELLING MISS VL_BRABANT     5:10    Repo
             09. URBAN SKETCHERS     10:00    Reportage    
             10. TELECRAN     1:35    Animatie    
             11. THE SKY IS THE LIMIT     7:00    Repo
             12. WANNEER WACHTEN WIJKT WORDT...     4:00    Fictie
             13. BILLY     1:00    Fictie        
             14. SING FOR THE CLIMATE (HEIST)     4:40    Clip
             15. OP KANTOOR     1:20    Animatie    
             16. KIJKEN NAAR MUZIEK     2:10    Animatie    
             17. DE FOTOSHOOT      26:00    Fictie    
             18. TSJAKKELDIEKKIE BOEM BOEM     3:15    Clip
                    
 
  Juryleden januari 2013
 

1: Milo Cosemans
2: Bert Blommen
3: Marianne Marichal
4: Ben Verhaegen
5: Ellen Broeckaert
 
  Clubwedstrijd 2012 / CC Zwaneberg
 
1    "No Man's Land"    Dirk (Werner-Willy-Frank)
2    "Verleiden in 6 bedrijven"    Werner haegeman
3    "De tempel van de leer"    Chris Verboven
4    "Gelukkig nieuwjaar 2012"    Willy en Werners
5    "Reuzeneusje"    Sien Van den Brande
6    "Zuster Zuster"    Sien van den Brande
7    "Eindelijk rust ?"    Werner Van Den Bulck
8    "Mel Bonis"        Dirk-Werner Vdb-Willy
9    "Unusual Marlies"    Dirk (Leo Popa)
10   "Give me a brake"     Werner Haegeman
 
  Jury voor onze wedstrijd van zaterdag 21 januari (zonder publiek)2012
 
1.    (+50j) Cois Veldeman (kunstenaar)
2.    (-20j)   Evy Hendrickx (studente scenario)
3.    (-30j)   Kenneth Kerckhofs (filmmaker)
4.    ( 30j)   Charles Godin   (videomonteur en After Effects artiest)
5.    (-30j)   Stéphanie Van Campenhout (communicatie-adviseur)

Opgelet: de films worden op zaterdag 28 januari aan het publiek getoond en dan pas is er een uitslag.
 
  Clubwedstrijd januari 2011
 


    1    Wilde haren (fictie)
    2    Bednet   (docu)
    3    Unusual Evelien (concept)
    4    Nocturne (reportage)
    5    Goede jongens gaan naar de hemel (docudrama)
    6    Ghalia compilatie (docu)
    7    Ghalia   (clip)
    8    Al & Trick (reportage)
    9    Cultuurambassadeurs (reportage)
   10    Welsh Ponnies (docu)
   11    Onderweg   (experimenteel)
   12    Olympia wint de beker van België (reportage)
   13    Geniet van alle dagen (clip)
   14    Valery Super sign de badpakkenspecial (reportage)
   15    I wanna...   (experimenteel)
   16    Het Bos   (docu)
   17    De Oorlog Van Tom   (fictie)
   18    Zuiders getint    (reportage)
   19    Blok   (1 minuutfilm) 
  Juryleden Januari 2011
 
1. Laurence Lintermans
2. Pieter Lambrechts
3. Philip De Bie
4. Steven Anthonis
5. Tim Verschaeren
 
  In memoriam clublid Frans van Kerckhoven (Herwig Vaes)
 
Frans was iemand die plezier had om iemand anders te kunnen helpen.
Zo heeft hij mij samen met Kris mij leren monteren op de pc. Hij is verscheidene malen bij mij thuis geweest om mij met Pinnacle te leren werken. Ook bij hem thuis was ik altijd welkom op alle uren van de dag behalve wanneer hij bij zijn kinderen aan het werken was wat regelmatig gebeurde. Frans had handen aan zijn lijf en was van alle markten thuis. Een plezier om hem te ontmoeten met zijn gulle lach.
Ik zal hem missen maar gedenken als een bijzonder iemand.
 
  In memoriam clublid Frans van Kerckhoven (Peter Neven)
 
Toen in 1991 wijlen Louis Verhaegen het idee opperde om een infoavond te organiseren in verband met video was Frans een van de aanwezigen. Daar heeft hij zijn intrede in de club gedaan.
Spoedig bleek dat Frans een goede filmer was en hij heel goed op de hoogte was van de moderne techniek die video toen was. Hij bleef zich ook verder ontwikkelen in apparatuur om video te monteren.
Hij maakte verscheidene reisfilms van zijn buitenlandse reizen, maar hij schuwde de eigen streek ook niet. Getuige zijn film “Wandelen langs de Nethe” een niet onverdienstelijke film waar zijn gevoel voor de natuur tot uiting kwam.
Naast reisfilms maakte Frans ook veel reportages voor de club. Zoveel zelfs dat hij ooit de oorkonde kreeg van “meest verdienstelijke filmer”.
Als ik het me nog goed herinner had Frans dat jaar 90% van de jaarreportages gemaakt.
Frans waagde zich ook op het gladde ijs van de humorfilm. Met “De Kruiwagen” deed hij eens mee aan de "clubwedstrijd 1993".
Met weemoed denk ik ook aan de vele avonden dat we samen de jaarreportages monteerden op de club. Soms in barre omstandigheden, zonder verwarming, tot laat in de avond. Met slechts één doel voor ogen, een goed resultaat afleveren.
Het was ook in die periode dat Frans de penningmeester van de club was. Een taak die hij nauwgezet waarnam.
Frans stond altijd klaar om te helpen.
Nu hebben wij afscheid van hem genomen, maar persoonlijk zal ik nog regelmatig aan Frans denken.
Veel sterkte Paula en de kinderen.
 
  Ontstaan van de club
 
De Koninklijke Heistse Smalfilm- en Videoclub, korter Heistse Videoclub, werd gesticht in 1950 en bestaat dus al meer dan 50 jaar waardoor we dus ook de vermelding, Koninklijke, mogen gebruiken. Momenteel hebben we een 20-tal actieve leden die zich allemaal bezighouden met hun passie, het filmen, monteren en afwerken van eigen film- en videoproducties. Ieder op zijn eigen ritme en volgens zijn eigen mogelijkheden.
 
  Deelname wedstrijden
 
1. Herwig Van Eycken nam als eerste clublid deel aan een wedstrijd buiten de
    club.
2. Jules Simons behaalde als eerste een NAB-medaille.

3. Onze club is lange tijd niet-wedstrijd-minded geweest.
Het bunkertrio, bestaande uit Guy Vermeulen, Jean-Paul De Preter en Johan Daans, deden wel eens mee met een aantal speelfilms en wonnen zelfs de Provac-wisselbeker.

4. Later begonnen Marcel Huygelberghs, Joris Wouters en Werner Van den Bulck wedstrijdgerichte films te maken.
In 1984 behaalden ze met de genrefilm, DE BRUG, Zilver+ bij Provac en Brons op de NAB-wedstrijd.
Met EEN GODDELIJKE DRANK behaalden ze Zilver bij zowel Provac als NAB.

5. In 1985 behaalden ze met DE LAATSTE DER BOSKAKKERS eveneens Zilver
   bij zowel Provac als NAB.

6. In 1986 maakten Louis Welters en Corinne Raes FEELINGS, een videoclip
   en behaalden hiermee Brons op Provac.

7. In 2006 behaalde Werner Van den Bulck met zijn genrefilm,
   VENEZIA, LA FESTA, Brons op Provac en Goud op het Mecina-festival.

8. In 2007 behaalde Werner Van den Bulck met zijn reisfilm,
    EEN HALVE EEUW STILTE, Zilver bij Provac EN de Cvb-wedstrijd (opvolger
    van NAB-wedstrijd).
    Met SPEL MET DE DOOD behaalde Werner VDB Zilver bij Provac en Brons
    bij Cvb.
    Werner deed in 2007 ook mee aan het "Guernsey Lily Filmfestival" op het
    eiland Guernsey. Met THE HOLOCAUST EXPRESS kreeg hij de vermelding
    'Very Highly Commended' en werd de film ook vertoond op de galaprojectie.

9. In 2008 deed Werner Van den Bulck opnieuw mee aan de 'Guernsey Lily
   Trophy' , nu met DEATH GAME, een Engels gesproken versie van SPEL MET
   DE DOOD. Deze film kreeg de vermelding 'Highly Commended' en werd ook
   vertoond, doch in een kleinere zaal omdat de Britten niet zo opgezet waren
   met het bloedvergieten dat in de film te zien is.

10. 2009 was een druk wedstrijd-jaar !
    Werner Van den Bulck deed een eerste keer mee aan het BIAFF, het Brits
    Internationaal Amateur Film festival.
    Met DEATH GAME kreeg hij de op één na hoogste onderscheiding, namelijk
    "Five Stars", hetgeen zeer hoog is.
    Op het "Melbourne International Movie festival" werd DEATH GAME derde.

    FINDING THE HOLY GRAIL, een Engelse versie van VIND-TOCHT NAAR DE
    GRAAL, kreeg "Three Stars", hetgeen vooral te wijten was aan het feit
    dat de Britten niet gewend zijn om ondertitels te lezen.
    Tijdens het "Guernsey Lily Filmfestival" kreeg deze film 'Very Highly
    Commended'
   
    VIND-TOCHT NAAR DE GRAAL behaalde bij Provac Zilver+ en Zilver op de
    Cvb-wedstrijd.

    Jos Blommen behaalde met zijn experimentele film "3 AM HERO" brons op
    de Provac-wedstrijd en werd genomineerd tijdens het Mecina-filmfestival
    in de categorie genrefilms. Uiteindelijk werd hij tweede in deze categorie.

    Dirk Geens die helemaal niet wedstrijd-minded is, deed ook mee aan dat
    Mecinafestival en werd eveneens genomineerd in de categorie genrefilm
    met zijn film VLIMMERGIRLS. Uiteindelijk werd hij derde.

    Eind 2009 deed onze club, met liefst 11 films, mee aan het tweejaarlijkse
    Multimedia Filmfestival in Niel.
    Werner Van den Bulck werd nipt tweede met VIND-TOCHT NAAR DE
    GRAAL en behaalde Zilver+ of 77%.
    VLIMMERGIRLS van Dirk Geens behaalde Zilver, 73%
    Chris Verboven maakte voor het eerst een wedstrijdfilm, KUNG, en
    behaalde eveneens Zilver, 72,2%.
    SPANNING IN'T STROAT, een clubfilm naar een idee van Dave Dils,
    behaalde ook Zilver, 72%.
    WE'LL MAKE IT EASY, eveneens een clubfilm, behaalde 70% of Zilver.
    ECHTE LIEFDE van Dirk Geens behaalde Zilver met 70%.
    ONE NIGHT STANDS FOREVER, van Werner Haegeman, behaalde ook
    Zilver met 70%.
    De andere vier films behaalden Brons.
    Oude strijders (clubfilm), YOU'RE BEAUTIFUL (dirk Geens), 3 AM HERO
    (Jos Blommen) en THE DAY MARTIN YOUNG DIED (Werner Haegeman).
    Vooral deze laatste film hebben ze in deze wedstrijd fel
    ondergewaardeerd maar dat zal later nog blijken...

11. In 2010 deden onze clubleden het weer heel goed op de Provacwedstrijd.
    Regelmatig weerklonk het begrip: "...lid van de Koninklijke Heistse
    Filmclub"

    Categorie Experimenteel:
    Winnaar werd The day Martin Young died van Werner Haegeman met 75,6

    Toerisme:
    Badui-land, een brug te ver, eveneens van Werner Haegeman werd derde
    met 74,0.
    Welkom in Frankrijk Vakantieland van Werner Haegeman werd met 73,8
    vierde.

    Categorie reportages:
    Dolen door de maïs behaalde 75,0 en werd tweede.
    Kung van Chris Verboven behaalde 74,4 en werd vierde.
    Moros y Cristianos van Werner Van den Bulck behaalde 74,2.
    Oude strijders behaalde 73,4.

    Speelfilm:
    One night stands van Werner Haegeman behaalde een verdiende 77,2
    goed voor een derde plaats.

    Laurence, eveneens van Werner Haegeman behaalde 74,0.

    Speciale prijzen:
    One night stands kreeg de prijs voor de goede ontwikkeling van een
    thema.

    Oude strijders kreeg de prijs voor de goede weergave van een tijdsbeeld.

    Dolen door de maïs kreeg de prijs van het beste onderwerp uit eigen
    streek.

12. Dit filmjaar hadden we wel veel en kwaliteitsvolle films in de clubwedstrijd maar er gingen maar   
    films verder naar Provac en co.
    Wilde haren van Werner Haegeman en "Goede jongens gaan naar de hemel" van Chris Verboven.
    Wilde haren behaalde......13. In 2012 hadden we weer een boeiend filmprogramma in de clubwedstrijd doch er gingen maar twee films verder naar Provac.
    Chris Verboven maakte zijn "Tempel van de leer" en behaalde ...
    Werner Haegeman ging verder met "verleiden in 6 bedrijven" en behaalde ...14. De clubwedstrijd van 2013 was weer een voltreffer en van hoog niveau.
    Niet minder dan 10 films gingen verder naar provac en zorgden voor 1/4 van het deelnemersveld.
    De jury kon onze films zeer appreciëren waardoor er liefst 8 films genomineerd werden voor een prijs.
    Hierdoor vormden onze films meer dan de helft van het programma !

Ondertussen behaalde Werner Van den Bulck met "Urban sketchers"
3 stars op het British international filmfestival, BIAFF, en 4 stars met zijn film, "Billy".

Resultaten Provac 2013:
Werner VdB werd met "Urban sketchers'' tweede ( 77,40) in het algemeen klassement en kreeg de prijs voor de beste montage.
"De Fotoshoot'' van Werner Haegeman, Dirk Geens, Willy Huygens en Werner Van den Bulck werd met 76,60 derde in het algemeen klassement en werd Laureaat van de fictiefilms. "De fotoshoot" kreeg tevens de prijs voor het beste scénario en werd tweede in de categorie Regie en derde wat betreft beste fotografie.
met "Colette" ( 75,40) kreeg Werner Haegeman de prijs voor de beste Regie
"Kijken naar muziek" van Willy Huygens won de prijs voor de vernieuwende waarde in de film.
"Billy" van werner Van den Bulck werd Laureaat van de één-minuutfilm.

Resultaten CvB 2013:
Er waren drie deelnemende films;
"De Fotoshoot" van Werner Haegeman, Dirk Geens, Werner Van den Bulck en Willy Huygens behaalde een derde plaats in het algemeen klassement met 81,8% of Goud !
Tevens winnaar in de reeks beste klankband.
"Colette" van Werner Haegeman behaalde 75,6%
"Urban sketchers" van Werner Van den Bulck behaalde 74% en werd genomineerd voor beste regie. (Begrijpe wie kan...)


Resultaten Interclubwedstrijd te Niel:
We wonnen met onze 11 films al de beker voor de club met de meeste films.
Opvallend hier was dat "De fotoshoot" hier , weliswaar nipt, won van zijn concurrent die bij CvB had gewonnen. Een andere jury hè.
Voor de rest kwamen we met een karrevracht prijzen terug thuis.
Het was weer een leuke editie.
Proficiat Niel voor dit initiatief !

 
  Aantal leden
 
De Heistse Smalfilmclub is opgericht in 1950 en telde toen 24 leden. Momenteel, anno 2011, is nog een van de pioniers in leven. Met name : Louis Meulders die later naar Oostende verhuisde waar hij een bekend amateur-filmer zal worden. Toen was het nog echt "smal"-film, door de geringe breedte van de filmstrook, namelijk 8 mm. Verschillende filmformaten volgden elkaar op; dubbel-8, single-8, super-8 en 16mm. In 1954 ontstond de idee om een verslag te maken van de voornaamste gebeurtenissen die in Heist-op-den-Berg plaatsvonden. Jaar na jaar groeiden deze jaaroverzichten uit tot een uniek archief met grote waarde, hetgeen velen ons benijden ! Begin de jaren '90 deed de video zijn intrede met als logisch gevolg dat ook de jaarreportages vanaf 1992 op video verzameld werden. Men kan ook deze videobanden in de gemeentelijke bibliotheek uitlenen.
 
  Voorzitters
 
1.De eerste voorzitter was Elie Van Roey
2.Louis Verhaegen volgde hem op en bleef liefst 40 jaar voorzitter !
3.De derde voorzitter was Peter Neven die de club doorheen enkele moeilijke jaren helpt.
4.Jos Claes werd de vierde voorzitter.
5.Sinds 2001 is Werner Van den Bulck voorzitter
 
  Clublokaal
 
Het allereerste clublokaal bevond zich boven een cafe, waardoor er ook iets moest gedronken worden. Daarna verhuisde de club naar een ruimte boven een cinemazaaltje. Na wat rondzwerven, stelde Louis Milo voor om de club onder te brengen in een ruimte boven zijn verf- en behangerswinkel. Hier heeft de club haar grootste jaren gekend. Helaas overleed Louis Milo in 1987 . Gelukkig hebben we van Marieke, zijn vrouw, nog een tijd in dit lokaal mogen vergaderen, tot zij zich genoodzaakt zag om afscheid te nemen van de club. Een lokaal vinden was echter een groot probleem! Totdat Frans van den Broeck zijn connecties inschakelde en er voor zorgde dat wij van de gemeente een lokaal ter beschikking kregen in het Torengebouw, met name het lokaal waarin wij gedurende 38 jaar onze publieke projecties zouden houden. Helaas, konden we ook hier niet blijven zodat, weerom Frans van den Broeck zijn hulplijn moest inschakelen. Uiteindelijk verkregen we ons huidige lokaal boven in de basisschool van het Zonderschot, waar we tot op de dag van vandaag nog steeds zitten.
 
  Cultuurprijs
 
De filmclub ontvangt de cultuurprijs 1994
De laatste publieke projectie. Door een te lage publieksopkomst besluit de club, na 50 jaar, te stoppen met de publieke projecties.
Het 1e Heists Filmfestival wordt een groot succes ! Dit festival vind plaats in het cinemazaaltje van het Heists Kamertoneel.
Peter Neven slaagt erin, na heel wat administratieve rompslomp, om de titel KONINKLIJKE binnen te halen. Voortaan zijn we allemaal lid van de Koninklijke Heistse Smalfilm en Videoclub !
De toeristische dienst geeft ons de opdracht om een promotiefilm te maken over Heist-op-den-Berg.
Het 2de Heists Filmfestival wordt alweer een groot succes!
 
  Hoogconjunctuur
 
De club beleeft een eerste hoogtepunt, meer dan 70 leden! Het "bunkertrio" 3 kameraden, Guy Vermeulen, Jean-Paul De Preter en Johan Daans, maken sterke speelfilms waarmee ze de PROVAC-wisselbeker in de wacht slepen voor onze club en in 1976 de eerste prijs behalen op het internationaal filmfestival van Lommel.
TRIVISIE, eerste projectie op drie schermen ! De jaarreportages van 1952 tot en met 1969 worden op 3 schermen naast mekaar geprojecteerd. Het totale bezoekersaantal bedroeg 700 !
Het ROVO-synchronisatiesysteem voor Super-8 films wordt aangekocht. Helaas wordt er maar 1 film mee afgewerkt.
het TV programma "Op het terras", een programma voor senioren, wijdt een uitzending aan onze club. Een clubfilm wordt zelfs op TV vertoond.
Weerom is het Frans Van den Broeck die erin slaagt om de NAB wedstrijd voor senioren naar Heist-op-den-Berg te halen.
Niet alleen de organisatie is een succes, maar vooral de clubkas vaart er wel mee.
De reportages over Heist worden voortaan op video gemaakt. Van dan af, zijn ze ook te huur in de gemeentelijke bibliotheek.
Louis Milo, clubsecretaris, boekhouder, maar vooral lokaalhouder, komt te overlijden. Het voortbestaan van de club komt in gevaar.
Verhuis naar huidige lokatie.
 
  Jaaroverzichten: publieke projecties
 
Eerste jaaroverzicht en begin van een reeks jaarlijkse publieke projecties, lokale televisie avant-la-lettre.
Aankoop van een synchronisatie-toestel
Aankoop synchronisatie (!) toestel waardoor geluidsband en beeldband synchroon liepen.
Verschijnen van het eerste clubblad "CLUBNIEUWS" tot op heden nog steeds een band tussen de leden.
Eerste klankfilm op de club. T.t.z. de eerste gestripte film getoond door Marcel Rits en Herrwig van Eycken
Super 8 doet zijn intrede in de filmwereld.Na jaren zwart/wit- films geprojecteerd te hebben, schakelt de club over naar kleurenfilms.
Overschakeling van Dubbel-8 naar zwart/wit Super-8. Later zouden we tot de ontdekking komen dat de zwart/wit films duurder waren dan kleurenfilms.
De voorgestripte film (KODAK) komt op de markt